Jurywinnaar: Renee Toonen

Textiel Plus Arts & Crafts Wedstrijd 2018

Renee Toonen is met haar werk “Gaatjes in de familiegeschiedenis stoppen” uitgeroepen tot de jurywinnaar van de Textiel Plus Arts & Crafts Wedstrijd 2018!

Tekst: Wouter de Vries

De jury was van mening dat dit werk de prijswinnaar moet zijn, omdat de opdracht gevoelig is uitgewerkt: “Renee koos voor een oude techniek die ze op een eigentijdse manier heeft uitgewerkt. Het werk is een eenheid in uitvoering, presentatie en gedachten.” Het stuk heeft zelfs zoveel indruk gemaakt dat Museum de Kantfabriek te Horst Renee heeft uitgenodigd om van 19 mei tot en met 25 augustus 2019 haar werk te presenteren in de tentoonstelling ‘Technieken om stoffen te bewerken en verwerken’.

“Oude tijden herleven voor mijn moeder en tante met mijn zoektocht.”

Renee, wat betekent deze prijs voor je?

“Ik heb jaren een bedrijf gehad in het maken van maatoverhemden: hethemdtoonen. Ik ontwierp en maakte unieke stuks, vooral voor mannen in de muziek- en theaterwereld. Ik deed dit tot mijn motoriek slecht werd. Met borduren heb ik een manier gevonden om mijn ideeën over kleur, compositie en techniek vorm te geven. Ik ben een maker. Dat de jury dat benoemt, en daarmee de prijs toekent, betekent voor mij erkenning. Naast foto’s borduur ik in beton, op veren en bladeren.”

Wat inspireerde je tot dit werk?

“Het werk dat ik instuurde, is een foto van mijn grootouders van rond 1929. Mijn grote inspiratiebron is het familiefotoalbum dat ik kreeg van mijn tante Jos. Samen met mijn moeder en mijn tante, allebei 85+, achterhaal ik de verhalen achter de foto’s. Oude tijden herleven voor hen met mijn zoektocht. Het gaat over foto’s vanaf 1900, toen hun ouders jong waren. De foto’s bewerk ik met de stoptechniek die mijn overgrootmoeder leerde in het weeshuis. De geborduurde gaatjes staan symbool voor de vragen waar ik geen antwoord op zal vinden.”

"De kleurrijke stopjes zijn de antwoorden op de vragen: Wie ben jij? Waar was dit? Hoe ging dat toen? Met deze manier van bewerken, heel ambachtelijk, koester ik de familiefoto’s, en repareer ze met bijbehorende verhalen in woord, maar vooral in draad. Zo schep ik nieuwe beelden met respect voor het oude.”

Volg Renee Toonen op Instagram: @ikborduurenjij

0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief