Masterclass "Museum als inspiratiebron"

Een droom die uitkomt: jouw werk in een van de vier grote musea van Leiden tijdens het Textiel Festival, dat van 13 t/m 16 mei 2020 plaatsvindt. Dit is mogelijk als je je vóór 15 februari 2019 inschrijft als cursist voor de masterclass “Heden en verleden, Museum als inspiratiebron” dat STIDOC organiseert in samenwerking met vier Leidse musea: Museum De Lakenhal, Museum Volkenkunde, Hortus botanicus en Rijksmuseum Boerhaave.

Dit project is bedoeld voor de gevorderde textielbeoefenaar. Het start in het voorjaar van 2019 en loopt door tot het Textiel Festival in 2020. Het project wordt begeleid door: Joost Post, Eline Achterhuis, Resi van der Ploeg en Hetty Arens. De collectie van het museum wordt de inspiratiebron voor jouw werk. Je wordt begeleid door een kunstenaar/docent die samen met jou op zoek gaat naar een persoonlijke verwerking van een inspiratiebron uit de collectie van het museum. Jij gebruikt een kunstvoorwerp uit het verleden als inspiratiebron in je eigen tijd, je eigen voorgeving, je eigen stijl.

Planning

De vier kunstenaars begeleiden een groep van vijftien deelnemers. In de Leidse musea vinden vier dagbijeenkomsten plaats.

> De eerste bijeenkomst is de start van het project, het bezoek aan het depot van het museum en de keuze van de inspiratiebron.

> Tijdens de tweede bijeenkomst werk je van  inspiratiebron naar experiment en van inspiratie naar realisatie.

> Vervolgens maak je van het experiment een definitief ontwerp en houd je je eerste presentatie-opzet van het eindwerkstuk.

> Tijdens de vierde bijeenkomst rond je het uiteindelijke eindwerkstuk af.

Tijdens het Textiel Festival in mei 2020 worden de eindresultaten in de vier deelnemende musea tentoongesteld.

Voorbereiding

Van de deelnemer wordt verwacht dat je goed zelfstandig kunt werken, omdat de vier cursusdagen bedoeld zijn voor inspiratie en reflectie op jouw werk: jouw proefjes, ideeën, tekeningen et cetera. Je werkt zelfstandig en bent in staat de feedback van de docent en je medecursisten te verwerken in jouw eindwerkstuk. Je geeft bij de inschrijving jouw eerste en tweede keus voor het museum of voorkeur van kunstenaar aan. Er volgt na inschrijving een selectie voor deelname aan de hand van de tien meegestuurde foto’s van eigen werk bij het inschrijfformulier.

Je kunt je opgeven tot 15 februari 2019 door het invullen van het inschrijfformulier op deze website. Hier vind je ook de informatie over kosten, data, musea en kunstenaars.

Vragen kun je stellen via museum@textielfestival.nl

0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief