Nadia Nizamudin over haar eigenzinnige borduur- en schilderwerken

Het werk van de Maleise beeldend kunstenaar Nadia Nizamudin is bepaald eigenzinnig. Zij begint met het schilderen van “vegen” verf op doek, laat het drogen en borduurt er, heel gevoelsmatig, her en der steekjes overheen. Het liefst hergebruikt ze stoffen, dit geeft haar het gevoel dat het karakter en rijkdom toevoegt. Hoewel haar werken altijd helder en vrolijk ogen, hebben ze een melancholische ondertoon. Het zijn uitdrukkingen van verhalen rond verlies, relaties en hoop.

Tekst: Dorothé Swinkels

Schets je vooraf?

"Nooit. Het idee klinkt mij erg aantrekkelijk en georganiseerd in de oren, maar schetsen werkt voor mij niet."

"Mijn werkwijze hangt grotendeels af van hoe ik me op dat moment voel. Meestal heb ik geen idee waar ik mijn inspiratie vandaan haal. Ik ben jaloers op kunstenaars die zich laten inspireren door de natuur, geschiedenis of gebouwen. Ik merk wel dat ik zwaar getriggerd word door het concept van verdriet, verlies en hartzeer. Deze rauwe emoties stimuleren mijn creatieve energie."

Waarom borduur je een geschilderde ondergrond?

"Door op mijn schildering te borduren kan ik textuur en een extra verhaallaag toevoegen. Ik schilder al een tijdje, maar het was iets wat ik deed om tot rust te komen."

“Deze rauwe emoties stimuleren mijn creatieve energie.”

"Als schilder voel ik me niet goed genoeg, daarom ben ik op zoek gegaan naar een medium waar ik mij het meest mee vertrouwd voel en ook veilig genoeg vind om mee te experimenteren: dat is textiel. Naar aanleiding van mijn schilderwerk zoek ik voor het borduurwerk een passend kleurenpalet. Voor figuren gebruik ik bijna altijd zwart of grijs borduurgaren. Voor borduurmotieven heb ik geen planning. Ik werk zoekend en neem steeds weer afstand van het werk."

Waarom gebruik je contrasterende kleuren?

"Mijn werk is grotendeels afhankelijk van kleur. Ik geef er de voorkeur aan om de kleuren tot 4-5 tinten te beperken en probeer kleuren te gebruiken die contrasteren. Mijn inspiratie komt voort uit donkerte: verdriet, verlies, melancholie. Bordurend kan ik mijn gevoelens die luid en helder zijn, uiten. Daarom heb ik het gevoel dat mijn borduursteken iets vertellen. Ik houd van het contrast in mijn werk. Ik denk dat ik deze donkere gevoelens probeer te presenteren in een mooier licht, zodat mensen zich kunnen verhouden tot beide: de vrolijke kleuren en de donkere verhalen die erachter zitten."

> Bekijk Nadia's werk op haar Instagram

0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief