De geborduurde bloemvormen op foto's van Samaneh Motalebi

De Iraanse textielkunstenaar Samaneh Motalebi (1986) borduurt bloemvormen op foto’s die op stof gedrukt zijn. De geborduurde bloemvormen zijn ingegeven door een uitspraak van haar religieuze grootvader: "Meisjes zijn mooi, maar hun schoonheid mag niet gezien worden." Als kind dacht ze dat hij daarmee bedoelde dat ze een bos bloemen voor haar gezicht moest houden om haar schoonheid te verbergen achter de grotere schoonheid van de bloemen.

Tekst: Dorothé Swinkels

Wat trok je aan in textiel?

"Mijn grootvader hield elk jaar een traditioneel-religieuze ceremonie in zijn huis, een ceremonie die voor ons Iraniërs van groot belang is. Hiervoor maken de mensen vlaggen waarop zinnen worden geschreven. En die zijn versierd met bloemen en vogels, die het respect en de toewijding van moslims aan hun imam tonen. Ik herinner me van jongs af aan dat veel mensen druk bezig waren in de tuin van mijn grootvader om deze op naaimachines te maken. Vanaf dat moment was ik betoverd door naald en draad. Hoewel ik als grafisch vormgever ben opgeleid, mag ik op zijn tijd graag borduren."

"Ik heb foto’s van naaste en verre verwanten gekozen omdat ze een oprechte sfeer uitstralen."

Waarom borduur je de bloemen in rood?

"Rode rozen zie ik als symbool van schoonheid en waardigheid. Sinds mijn kinderjaren dacht ik dat rozen hun bloemblaadjes verborgen hielden en dat er, voor het verbergen achter zoveel schoonheid, geen kleur geschikter zou zijn dan rood."

Hoe selecteer je de foto’s?

"Ik heb bepaalde foto’s gekozen omdat ze een oprechte sfeer uitstralen. Ze zijn van naaste en verre verwanten en ook van onbekenden. Ik sta er zelf niet op, wel soms mijn moeder of mijn tante, of allebei."

Wat vindt je grootvader van je werk?

"Mijn grootvader was vriendelijk, had een groot hart, maar als kind betwijfelde ik of ik daarin wel een plaats had. Hij overleed en heeft deze serie werken tot mijn spijt nooit gezien."

Coverbeeld: Samaneh Motalebi, “NOT SEEN SERIES”, 2014, op stof gedrukte foto met borduurwerk, 14 x 19 cm.

> Bekijk het portfolio van Samaneh Motalebi

0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief