“Stofmontages” thema TxP (Textiel Plus) 257

Dit nummer van TxP (Textiel Plus) is gewijd aan stofmontages: quilts en meer! Het magazine verschijnt op 21 augustus 2021. Hier doen we een greep uit de inhoud.

Tekst: Wouter de Vries

Cécile Verwaaijen

In dit nummer over stofmontages openen we met het werk van Cécile Verwaaijen die, zoals je kunt zien, zonder gêne de remmen losgooit wat betreft kleurgebruik. Ze daagt zichzelf uit om iedere dag opnieuw naar haar werk te kijken met de ogen van een avonturier.

Elke Lutgerink

We openen het magazine met een interview met Elke Lutgerink, die poëtische beelden - van textiel in combinatie met andere materialen - maakt waarbij de huid de hoofdrol speelt. Ze onderzoekt de grens tussen binnen en buiten, maar is die grens er überhaupt wel?

Anna Buckner

Ook Anna Buckner gaat avontuurlijk te werk met het traditionele Log Cabin-patroon, waarvan ze de grenzen in zowel praktisch als poëtisch opzicht verkent (zie cover).

Basil Kincaid

Voor Basil Kincaid is traditie eveneens belangrijk – aan beide kanten van zijn familie gaat het quilten meer dan honderd jaar terug. In zijn quilts vertaalt Kincaid de werkwijze en beeldtaal van zijn voorgangers naar de huidige tijd.

Mary McFerran

Mary McFerran daarentegen heeft een geheel eigen quilttechniek ontwikkeld; zij behandelt haar quilts meer als collages en tekeningen.

Feministische Handwerkpartij

Verder tref je in dit nummer onder meer een artikel aan over de Feministische Handwerkpartij, waar – de naam zegt het al – politiek en handwerk elkaar raken in de (online) naaikransen die deze partij organiseert.

Reconstructie jurk

Ten slotte brengen we het verhaal van de kleurrijke reconstructie van een bijna drieduizend jaar oude jurk, waarvan in 2010 textiele restanten zijn gevonden op de Slabroekse Heide tussen Oss en Uden.

Veel leesplezier!

> Bestel dit nummer

0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief