Das Leben am Haverkamp exposeert in Zeeuws Museum

Het Zeeuws Museum in Middelburg toont tot en met 5 mei 2019 werk van een eigenzinnig collectief van vier jonge modeontwerpers: Dewi Bekker, Anouk van Klaveren, Christa van der Meer en Gino Anthonisse. Ze noemen zich "Das Leben am Haverkamp", naar hun eerste studio, in Haverkamp, aan de rand van Den Haag. We spreken Gino over deze tentoonstelling.

Tekst: Edith Rijnja
Foto’s: Pim Top

Hoe is het contact met het Zeeuws Museum tot stand gekomen?

"Het Zeeuws Museum heeft een indrukwekkende collectie op het gebied van Zeeuwse streekdracht. Al lange tijd leek het ons fantastisch om in hun depot te mogen rondkijken. Daarom zochten wij zelf contact. Karina Leijnse, conservator en tentoonstellingsmaker, leidde ons door het depot. Dat is de meest bijzondere plek van het museum waar je de objecten zonder context ervaart. Je loopt rond in een continue staat van verwondering en er ontstaat een vreemde mix tussen wat je weet en wat je fantaseert. In plaats van met een specifieke handwerktechniek, wilden we hier iets mee doen."

"We onderzochten ambachtelijke technieken die voor ons nieuw waren zoals het Zeeuwse kralenrijgen en smokwerk."

Hoe hebben jullie dit aangepakt?

"Wij selecteerden 40 willekeurige nummers uit een lijst depotobjecten. Zonder deze te zien vroegen we museumbezoekers de objecten te omschrijven. Dit resulteerde in 160 geluidsfragmenten waaruit wij allemaal een aantal kozen. Vanuit deze waarnemingen ontwierpen we onafhankelijk van elkaar objecten voor de tentoonstelling."

Hoe gaat dat als vier individualisten samenwerken?

"Ter onderscheid koos ieder van ons een kleur: rood, roze, turquoise en geel. Toch zie je, los van die kleur, ieders handtekening terug; bijvoorbeeld dat Anouk ook goudsmid is of mijn collageachtige werkwijze."

Borduren jullie voort op jullie laatste modeshow met 2D-silhouetten?

"Nee, het wordt een 3D-presentatie. De mode-items en objecten zijn qua materiaal heel divers, het kleurgebruik monochroom. We onderzochten ambachtelijke technieken die voor ons nieuw waren zoals het Zeeuwse kralenrijgen en smokwerk. Maar we gebruiken ook technieken van nu zoals laseren en epoxygieten. Het belangrijkste is dat de bezoeker als actieve deelnemer centraal staat."

Coverbeeld: zaaloverzicht “Zeeuws Museum x Das Leben am Haverkamp”.

> Meer informatie over deze expositie

0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief