"Recyclen en upcyclen" thema TxP (Textiel Plus) 246

Zaterdag 29 november 2018 verscheen TxP (Textiel Plus) 246 met “Recyclen en upcyclen” als thema. In dit nummer ook aandacht voor de winnaars van de Textiel Plus Arts & Crafts Wedstrijd 2018!

Tekst: Wouter de Vries

Zo, Textiel Plus Arts & Crafts zit erop en was een groot succes! Deze beurs vond plaats van 15 t/m 17 november 2018 in de Brabanthallen in Den Bosch. Onze dank gaat uit naar Anouk Zoer en Rob Terwisse die een geweldige en met 6000 bezoekers goed bezochte beurs hebben georganiseerd. Tijdens de beurs hebben we op feestelijke wijze de jury- en publiekswinnaar van de Textiel Plus Arts & Crafts Wedstrijd 2018 bekendgemaakt: Renee Toonen en An Packbiers. In dit nummer tonen we hun werk en vertellen we hun verhaal. Op de website schenken we aandacht aan de werken die een eervolle vermelding hebben gekregen - die van Linda Lammerts en Loes Leatemia.

Tweede editie wedstrijd

Volgend jaar organiseren we natuurlijk een tweede editie van de wedstrijd, waarover je binnenkort meer zult vernemen via de bekende kanalen: website, nieuwsbrief, social media en magazine.

Recyclen en upcyclen

Deze TxP staat in het teken van duurzaamheid; het recyclen, upcyclen en circulair produceren van textiele materialen, en hoe creatief kunstenaars en vormgevers hierin zijn. Zo maakt Lisa Kokin kunst van afgedankte materialen. Kristine Fornes hergebruikt oud textiel dat al een leven geleefd heeft en duidelijke gebruikssporen draagt. En Adrian Esparza (zijn werk siert de cover) "deconstrueert" Mexicaanse sarapes en "herconfigureert" deze in tweedimensionale geometrische patronen.

"Stef Kreymborg geeft zelfs het pluis uit de wasdroger een nieuw leven"

Nederlanders

Femke van Gemert wil in haar werk de oorspronkelijke vorm en bestemming van textiel herkenbaar houden. Textiel- en productontwerper Alei Verspoor vertelt over haar modulaire "craft"-project, zodat je niet langer een hele tas weg hoeft te gooien als een rits kapot gaat. In de rubriek "Het kunstwerk" vertelt Dineke Oosting dat ze al lang bezig was met hergebruik voordat recyclen in was. En Stef Kreymborg vertelt dat ze zelfs het pluis uit de wasdroger een nieuw leven geeft!

Célio Braga

In het hoofdinterview spreken we de Braziliaans-Nederlandse kunstenaar Célio Braga die borduurt over de kwetsbare mens, en wiens werk nu te zien is tijdens "Cultural Threads" in het TextielMuseum. "In mijn atelier laat ik borduursels slijten door ze op te schuren", vertelt Braga over zijn werk. "Het mag allemaal niet te mooi worden."

En verder...

... vind je de vertrouwde rubrieken in dit nummer: Tips met betrekking tot creativiteit van Marjolein van der Stoep, een instructief artikel van Ginni Fleck en Hannah van Herk, Blikvangers, de column van Chris Reinewald, Exposities, twee Highlights en Boeken. We wensen je veel plezier en inspiratie toe met deze uitgave!

0 items | € 0

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en schrijf je in!

Nieuwsbrief